Mistä aloittaa pikakirjoituksen opettelu? Alkuun pääsee Suomen Pikakirjoittaja yhdistyksen opetussivustolta löytyvän materiaalin avulla. Sivuilta löytyy myös pdf-tiedostona Leo Kailan Pikakirjoituksen alkeis- ja harjoituskirja.
Pikakirjoitus yhdistys: Opetus
Kyseisen tekijän teoksia näyttää löytyvän myös kirjastoista. Kannattaa tsekata.
Itse aloitin vuoden alussa harjoittelun ja olen tässä 3 kuukauden aikana nopeaa vauhtia käynyt läpi kyseistä oppikirjaa. Mutta mitä sen jälkeen? Kävin jo malttamattomana lainaamaan kirjastosta seuraavan kirjan:
Leo Kaila & Unto Räty: Opi lyhentämään. Pikakirjoituksen lyhennysoppi ja harjoituskirja yksinkertaistetun järjestelmän pohjalta. WSOY 1966.
Kirja on pieni ja ohut, kokoa A5, sivuja 96, mutta täyttä tavaraa.
Se sisältää jos jonkinlaista lyhennystapaa; supisteita, alkulyhenteitä, keski- ja loppulyhenteitä, verbien lyhentämistä. Mutta myös nominien sijapäätteitä, pronomineja, sanojen johtimia -us, -uus, -os, -ös yms.
Harjoitustekstit ovat eri aiheista, laidasta laitaan. Esim. kielitaito, korko, tähtitaivas, auto, luottotiedustelu, postilaitos, ammattikoulutus... kyseiset tekstit ovat sekä pikakirjoituksella (opetettuja lyhennystekniikoita käyttäen) että tulkattuna "tavallisella" kirjoituksella.
Kirjan takasivuilta löytyy vielä aakkosellinen lyhenneluettelo.
Tämän kun käy läpi niin jo alkaa Lyyti kirjoittamaan!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti